Tabung Luahan Isi Hati

Thursday, February 16, 2012

Cerpen : Isteriku Raina Elisya ( Part 2 )

Yea , AA tahu part 2 pendek sangat . Sorry semua sebab mengambil masa yang lama untuk siapkan cerpen ni . AA rasa tak sempat kut sudahkan cerpen IRE ni dalam buln 2 ni sebab AA memang superb busy dan tambah pulak dengan exam dah dekat . Memang tak ada masa nak menulis . Part 2 ni pun AA tak sempat nak semak semula ejaannya. Sorry again . Jemput baca dan tinggalkan komen anda :D

( yang belum baca lagi part 1 , boleh baca kat SINI )
---------------------------------------------------------------


“ Awak tak beritahu saya pun yang kita akan pergi holiday ?” tanya Raina setelah dia menarik Ashraff supaya masuk ke dalam bilik .

“ Bukan holiday lah sayang . .  Tapi honeymoon .” balas Ashraff sambil tersengeh . Suka dia apabila melihat muka Raina yang merah macam tomato . Comel !

“ Saja nak surprise kat awak . Awak suka tak tempat yang saya pilih tu ? Takut jugak saya kut – kut awak tak suka honeymoon kat France .” Raina mendiamkan diri . Sebenarnya dia bukan tak suka cuma . . . .

“ Awak tak perlu lah buat semua tu . Tak perlu habiskan duit awak untuk saya . Lagipun , awak dah selamatkan maruah keluarga saya . Saya . . .” bicara Raina terhenti apabila Ashraff bertindak mengucup lembut bibir Raina . Raina tergamam .

“ Jangan cakap macam tu lagi . Saya ikhlas kahwin dengan awak .” ujar Ashraff sebelum keluar dari bilik . Perlahan – lahan Raina menyentuh bibirnya . Walaupun hanya beberapa saat namun kucupan Ashraff masih terasa hangat .

“ Aduih ! Jangan macam – macam Raina !! Sedar sikit diri kau tu !” ujar Raina perlahan.

“ Apa yang dibebelkan tu ?” celah satu suara . Hampir – hampir Raina melatah .

“ Ish ! Awak ni . . . Terkejut saya tahu tak !” Raina mengurut dadanya .

‘ Aku ingat mamat ni keluar dah . Rupa-rupanya ada lagi dalam bilik ni . Harap – harap dia tak tengok riaksi aku dan tak dengar apa yang aku cakap tadi.’desis hati Raina .

“ Maaflah buat awak terkejut . Cuma tadi baru saya teringat . Lusa kan kita dah nak pergi France , jadi saya nak bawak awak pergi rumah emak . Petang ni kita bertolak .”

“ Rumah mak ?” Ashraff menganguk .

“ Err . .Ash.Saya rasa….Saya tak boleh ikut awak pergi France kut .” lambat – lambat Raina beritahu Ashraff . Ashraff menjongket kening .

“ Saya ambil cuti tiga hari jea wak…”sambung Raina.Ashraff membulatkan matanya . Terkejut dengan apa yang baru didengarinya.

“ Apa awak cakap? Tiga Hari ?? Awak ambil cuti kahwin hanya tiga hari ?!” secara tak sengaja suara Ashraff menjadi kuat , Raina menunduk . Ashraff meraup mukanya .

‘ Bini aku ambil cuti kahwin hanya tiga hari ? Mana ada orang pergi honeymoon sorang – sorang ! Aku punyalah semangat ambil cuti dua minggu . Tapi Raina …. Haih ! Tak boleh jadi ni ! Aku tak kira ! Aku nak Raina pergi honeymoon dengan aku jugak’ nekad hati Ashraff .

“ Saya nak awak ikut jugak . No excuse !” tegas Ashraff .

“ Eh ! Habis , klinik saya macam mana ?”

“ Suruh jea Aina gantikan tempat awak . Tu kan klinik awak dengan dia .”

“ Tapi …”

“ Kan saya dah cakap ! No excuse !” terus Ashraff keluar dari bilik . Raina pula terkebil –kebil di tepi katil .

……………………………………………………………….

“ Hah ! Ada apa datang sini ?”sergah abang Raina , Rizal . Raina berdiri di belakang suaminya sambil memegang sedikit baju Ashraff . Kecut perut dia tengok abang dia yang berwajah macam singa jantan tak makan sebulan !

“ Apa khabar bang ?” Ashraff menghulurkan tangan untuk bersalam dengan Rizal . Rizal menyambut hujung jari jea .

“ Eh ! Ashraff , Raina .” Puan Faridah menerpa ke arah anak bongsunya . Sekelip mata Raina berada dalam pelukan Puan Faridah .

“Raina , anak mak .” Puan Faridah mencium pipi dan dahi anaknya . Raina yang berada dalam pelukan Puan Faridah sudah mengalirkan air mata . Ashraff dan Rizal hanya menjadi pemerhati .

“ Dah , dah . Jom masuk Ash , Ina.”ujar Puan Faridah . Puan Faridah dan Raina masuk ke dalam rumah diikuti Ashraff dan Rizal .

“ Ada apa kamu berdua datang sini ?” belum pun Raina dengan Ashraff duduk di atas sofa , Ashraff bertanya dengan muka yang garang .

“ Err…Ash dngan Ina datang sini nak bagitahu yang lusa kami dah nak bertolak ke France ..”beritahu Ashraff .

“ Haih ! Orang kahwin ‘express’ pun pergi honeymoon jugak ke?”perli Rizal sambil mata tak lepas memandang tajam ke arah adiknya . Memang Rizal masih marah lagi dengan Raina . Arang yang Raina conteng ke muka dia dengan emak belum hilang lagi . Dan dia juga tahu yang sepatutnya dia tak marah kat Rizal . Sebalikya harus berterima kasih sebab Rizal lah yang menyelamatkan keluarga dia dari dipandang hina oleh penduduk kampung . Cuma….Dia pelik . Kenapa Ashraff sanggup kahwin dengan Raina ?

“ Rizal…”Puan Farizah menggeleng . Rizal mendengus lalu berlalu ke biliknya . Pintu bilik dihempas kuat .

“ Maafkan Rizal yea Ash .”

“ Takpe mak . Ash faham.”

“ Tadi kamu kata , lusa dah pergi honeymoon kan ? Jadi sebelum kamu berdua pergi honeymoon tu tidur kat sini yea ? Tidur kat sini yea ?” pinta Puan Farizah.

“ Kami memang nak bermalam kat sini pun mak .” Raina yang sedari tadi membisu mula bersuara .

“ Haa!Baguslah kalau macam tu.Mama kamu apa khabar Ashraff?Dia…Boleh terima ke?” soal Puan Farizah berhati – hati . Takut Raina terasa hati dengannya .

“ Alhamdullillah , Mama sihat.Mama dengan papa pun boleh terima . Oh yea ! Mama kirim salam kat mak .”

“Waalaikummussalam…Syukurlah kalau mama dan papa kamu boleh terima . Senang hati mak .” Puan Farizah menarik nafas lega . Takut jugak dia kalau – kalau sahabat baiknya tidak boleh terima keadaan anaknya .

“Kamu berdua berehat lah dulu .Bilik adik tu pun mama kemaskan tiap-tiap hari . Mak nak pergi masak dulu.” Ujar Puan Farizah sambil bangun . Mahu berlalu ke dapur . Ashraff dan Raina turut bangun .

“ Biar adik tolong mak . Awak pergilah rehat dulu .”

“ Eh ! Tak payah . Kamu pergi jea berehat dengan suami kamu tu . Biar mak yang masak .” Puan Farizah berlalu ke dapur . Meninggalkan Raina dan Ashraff yang masih berdiri di tengah – tengah ruang tamu rumahnya .

“ So ?” tanya Ashraff . Raina menjungkit bahu .

“ Jomlah .”Ashraff mengambil beg pakaian yang sederhana besar itu lalu mengikut Raina dari belakang . Beg bagasi yang perlu dibawa ke France ditinggalkan di dalam kereta .

“Masuklah.Bilik saya kecil jea kalau nak dibandingkan dengan bilik awak . Katil dalam bilik saya pun katil bersaiz queen jea.”Ashraff yang mendangar kata – kata Raina terus menutup pintu bilik . Beg diletakkan di tepi almari pakaian . Raina yang memandang pelik ke arahnya didekati .

‘ Apahal ni ? ‘ desis Raina . Raina berudur ke belakang apabila Ashraff mendekatinya sehinggalah dia terperangkat . Tak boleh nak lari dah . Ashraff telah mengepung Raina dengan kedua-dua belah tangannya diletakkan di pintu bilik yang tertutup rapat .

“ Kenapa dengan awak ni hah ? Saya tak suka awak cakap macam tu ! Saya suami awak , awak isteri saya . Semua milik saya,milik awak juga ! Dan semua milik awak , milik saja jugak . Termasuklah . . . .  Awak . Awak milik Allah s.w.t , milik keluarga awak dan awak milik saya !” tegas Ashraff .

“ Tolong lah . Tolong jangan cakap seolah – olah saya ni orang asing , orang yang memandang harta . . . Tolong jangan cakap macam tu lagi . Kalau saya dengar awak cakap macam tu lagi , saya heret awak naik ke atas katil !” ugut nakal Ashraff . Dia senyum sembunyi . Dia saja jea nak gertak Raina . Tapi kalau Raina sudi apa salahnya . Hehe

“ Erk !” Raina terkedu dengan ugutan Ashraff . Berdiri bulu roma dia .

‘ Hish ! Seram !’ desis hati Raina sambil menggeleng kepala beberapa kali . Terus terlepas ketawa yang ditahan Ashraff , lucu apabila melihat Raina kalut macam tu .

“ Haha…Saya gurau jea . . . Luculah awak ni .” ujar Ashraff sebelum merebahkan badan di atas katil . Raina mengetap bibir .

‘ Apa yang lucunya cik abang oooi !! ’

Bersambung ~

* PERHATIAN ! Selepas part 2 ni AA tak publish part 3 tapi terus publish FULL EDITION punya .

13 comments:

chenta said...

ermm..interesting...

Ria Natsumi said...

Akak paling suka perkataan lucu hihihi..
ada tanda baca yang salah
dan ejaan...
hati2 lagi lain kali...

Ainaa Azlan said...

hehe thanks kak Ria . okey , nanti AA semak dulu sebelum publish . :)

Bunny Nur Riena said...

best ar.. tak sabar nak tunggu sambungannya.. teruskan penulisan anda k..

Ainaa Azlan said...

thanks Bunny :)

nanafidenaz said...

best cerita ni... fighting!! :D

Keymah_98 said...

syok la cite nie kak..
sambung cepat ea..
org x sbar nk bace xD

Anonymous said...

bila nak sambung? :)

itU TaKdIr hIdUpKu said...

ble nk smbg lme tggu...plezz....

itU TaKdIr hIdUpKu said...

ble nk smbg...lme tggu...huhuhu

Ainaa Azlan said...

@itu takdir hidupku sorry. i'm so sorry. sy lma xupdate IRE sb manuskrip IRE dlm lappy lain. lappy tu rosk, lappy yg sy guna skarang tk ada manuskrip IRE. tak ingat nak msukkn dlm pendrive. sorry~ skarang ni sy terpaksa tulis semula.

Anonymous said...

nanti bila da c up . cepat-2 post tau . iluvyourcerpen . hehe

AinaaAzlan said...

anon - dah siap dh :) jemputlah baca