Tabung Luahan Isi Hati

Thursday, November 29, 2012

Review: Awas! Bila Hati Dah Sayang - Tinta Biru

 


     Satu lagi novel selesai saya baca. Kawan saya cakap best dan dia ada cerita sedikit dalam bas. Masa tu dalam perjalanan ke Treengganu. Dengar dia cerita memang saya jadi geram dengan Amalina dalam Awas! Bila Hati Dah Sayang. First komen saya, sebelum Ikram dan Syafiqah berkahwin, uuh! Menyampah giler! Menyampah dengan dua orang tu lah. Si Sayafiqah melayan sangat dan Ikram pula mulut.... Amboi! Bukan main manis. Tabur gula sana-sini. Garang macam singa tak makan setahun pulak tu!

      Jujur saya cakap, saya lebih suka novel Tinta Biru yang dalam blog tu, Aku Suka Kau Benci. Cerita ABHDS saya rasa ayat dia berulang-ulang. Sama aje. Ayat masa Ikram tabur gula kat Syafiqah. Dengan perangai Ikram yang selalu 'masuk lif tekan sendiri', Syafiqah yang duk melayan aje Ikram. Jadi menyampah pula Ikram dengan Syafiqah ni.

     Tu komen sebelum diorang kahwin ya, selepas pula..... yang ni baru saya suka. Baca pun tersengih aje. Tapi yang geramnya, Ikram melayan sangat si Amalina tu. Amalina ni sebenarnya baik. tapi disebabkan cinta dia jadi jahat. Kesian Syafiqah. Tak pasal-pasal dapat 'madu'. Nasib baik sekejap aje dan nasib baik Khairil berubah baik. Oh ya, suka Ikram versi selepas kahwin. hihi

     Sekarang ni saya tak sabar tunggu Aku Suka Kau Benci. Tajuk asalnya Aku Suka, Kau Benci. Apa Kes? . Baca kat blog Tinta Biru sebelum ni memang best. Hope ASKB akan lebih best dari ABHDS. : )


.......................


Semenanjung : RM23
Sabah/Sarawak : RM26
( Diskaun RM3 Untuk Pembelian Online )Cinta hadir tanpa diundang. Sekeras mana pun kita cuba menolak namun perasaan itu tetap hadir dalam diri. Ikram nekad tidak mahu jatuh cinta lagi setelah kecewa dengan cinta pertamanya. Kehadiran Syafiqah berjaya membuka hatinya, namun ego membatasi segalanya. Dalam diam dia jatuh cinta, namun sukar melafazkan kata indah itu. Hanya gurauan menjadi pembual bicara.

            “Duduk dalam bilik aircond pun rasa panas ke? Ni kulit orang ke kulit buaya ni? Pelik betul. Macamlah kau sorang  je yang putih. Aku pun putih juga tapi tak ada merah macam kau pun. Orang kata, kalau muka kita tiba-tiba merah bila berdepan dengan seseorang, tu tandanya kita sukakan orang tu. Itu kata oranglah, aku tak kata. Kau suka kat aku ke?” - Ikram

            Gurauan demi gurauan membuatkan hati wanita Syafiqah sering terusik. Dia turut mempunyai rasa yang sama namun cuba menepisnya. Bagi Syafiqah, cintanya hanya milik Khairil, teman sewaktu zaman persekolahannya meskipun Khairil sedikitpun tidak mempunyai perasaan terhadapnya.

            Keadaan semakin keruh dengan kehadiran Amalina, bekas kekasih Ikram yang kembali menagih cintanya. Begitu juga dengan kehadiran Khairil yang mula menyimpan perasaan pada Syafiqah. Sedangkan itulah gadis yang amat dibencinya pada suatu ketika dahulu.

            “Bakal isteri!!! Baru bakal isteri tapi kau dah nak berlagak. Kalau dia bini kau sekalipun bro,  aku tetap akan rampas dia dari kau. Aku tak pernah jatuh cinta, dan sekali aku jatuh cinta selamanya aku akan menyintai dia!!!” - Khairil.

            Perasaan cemburu dan syak wasangka seringkali menjadi permainan. Pelbagai konflik mula timbul dan menjadi rencah dalam kehidupan mereka. Apakah kesudahan cinta mereka? Berjayakah Amalina memiliki semula Ikram? Dapatkah Khairil memikat hati Syafiqah? Dan apakah pengakhiran hubungan Ikram dan Syafiqah?

No comments: