Tabung Luahan Isi Hati

Tuesday, November 6, 2012

Review : Dah Jodoh - Iman Nizrina

 


     Dah Jodoh. Walaupun novel ni terlalu nipis. Tapi novel ni paaaaling sweet, romantis dan comel! Hero dalam DJ ni ialah Nuqman. Korang nak tahu, Nuqman suami yang paaaaling romantik. Dari mula baca memang tersengih, tersenyum dan tergelak. Watak Nuqman memang menjadi kegilaan perempuan-perempuan di luar sana. Tak cukup dengan sifat romantik dia, tambah pula dengan sifat caring terhadap Nasira. dan sifat Nuqman yang tak habis-habis suka mengusik isterinya. Tapi Nuqman tu kuat cemburu. Tapi wajarlah sebab Nuqman suami Nasira.

     Nasira sebagai watak heroin dalam DJ pula comel aje. Suka merajuk, manja.... Tapi satu lah yang saya tak tahan, paggilan suami isteri diorang. Nuqman, B manakala Nasira, Love. Aduhai, mengada-ngada pun ya jugak. Nasib baik diorang dah jadi suami isteri. Saya ni pula memang menyampah dengan panggilan macam tu. 'Abang dan sayang' dalam hubungan suami isteri kan bunyi lebih sopan, hormat dan romantis. Tapi tak apalah, nasib baik cerita ni sedia romantik.

     Yang saya paling suka, apabila Nuqman dan Nasira kena usik dengan family diorang. Alahai, sampai saya jadi blushing. Malu sendiri lah pulak. Hihi memang sukalah!!

       Ayat dalam novel ni yang buat saya menjerit dan tak boleh lupakan ialah :-  "I've got you. I've got you. Alhamdulillah." ayat ni ditutur oleh Nuqman apabila dia berjaya tangkap Nasira yang hampir jatuh tangga. Dah lah masa tu Sira tengah mengandung. Nasib baik. Tak tahu dah nak cakap apa tapi yang pasti... novel Dah Jodoh ni akan jadi salah satu novel favourite selepas Sepuupuku Suamiku, Kuseru Rindu Itu, Rindu Dalam Sepi, M.A.I.D, Tak Mungkin Kuhindar dan Jodoh Itu Milik Kita. Semua novel saya sayang tapi novel favourite ni akan jadi kesayangan saya. Hihi : D 

     Setakat ni aje review saya untuk Dah Jodoh. Siapa yang belum baca lagi tu, laju-lajulah pergi serang Popular, MPH atau mana-mana kedai buku lah ya? Dah pergi tu terus beli Dah Jodoh tau! Nak cepat, nak senang, order online aje kat kakinovel.com . = D


........................

Dah Jodoh

RM18.00
Sinopsis:-
Ikatan pernikahan ini wujud kerana salah faham.
Itu yang Nasira mampu bariskan untuk menggambarkan
ikatan yang telah membawa gelaran isteri kepada dirinya.
Nasira bakal tunangan Hasni. Nuqman pula bakal
suami Zura. Tetapi Hasni dan Zura curang di belakang
mereka. Apabila kecurangan itu terbongkar, dua hati terluka
minta disembuhkan. Tak sampai dua jam berkenalan dan
baru saja bertukar nama, mereka telah ditangkap basah. Ini
terjadi akibat salah faham. Nyata, mereka berada di tempat
yang salah, pada waktu yang salah. Untuk menjaga nama baik
kedua-dua belah keluarga, tiga hari kemudian mereka
dinikahkan.
“Kenapa awak setuju kahwin dengan saya?” Nasira
bertanya dengan lembut.
“Dah jodoh I dengan you. Nak buat macam? Terima
ajelah.” Nuqman membalas dengan selamba.
Mengenali Nasira membuatkan Nuqman jatuh cinta
semula. Luka di hatinya menghilang begitu sahaja kerana
takdir yang dia terima cukup indah. Tidak timbul isu frust
menonggeng kerana kecurangan Zura. Tidak sempat dia
hendak melayan blues, hatinya terisi semula.
Sejak mengenali Nuqman, Nasira kenal erti
keluarga. Sementelah dia telah dibuang keluarga kerana kes
tangkap basahnya itu. Dia tahu erti kebebasan dan erti
kebahagiaan sejak menjadi ahli keluarga Nuqman yang
menerima kehadirannya dengan tangan dan hati yang
terbuka. Pertama kali bertentang mata dengan Nuqman, dia
beranggapan bahawa lelaki itu adalah seorang yang tegas lagi
garang. Rupa-rupanya lelaki itu seorang yang menyenangkan
kerana pandai menghiburkan hatinya. Semakin lama dia
mengenali lelaki itu, dia semakin tertarik dengan Nuqman.
Bak kata pepatah, tak kenal maka tak cinta. Dah
kenal, baru belajar bercinta. Dalam belajar bercinta mereka
dapati cinta sahaja tidak mencukupi. Harus ada ‘perencahperencah’
lain. Rumah tangga mereka dilambung ombak
yang hampir menghanyutkan mereka. Nasib baik ada yang
sudi menghulurkan tali, agar mereka tidak terus hanyut
dibawa badai.
Bertitik tolak dari situ, mereka terus belajar
bagaimana bercinta, berkasih dan hidup bersama sehingga
mereka cukup kuat melalui setiap dugaan bersama-sama.
Mereka belajar mencari adunan yang paling tepat untuk kasih
mereka. Mencari adunan kasih hati mereka. Mencari adunan
cinta mereka. Bisakah mereka menemui resipi adunan itu?
Atau adakah mereka akan terus mencari resipi adunan hati?
“Jodoh itu pintu bahagia. Kalau kita rela menerima
takdir tersebut, kita akan menemui kunci bahagia itu.”
SEMENANJUNG: RM 18.00 AHLI KN: RM 14.00
SABAH/SARAWAK: RM 21.00 AHLI KN: RM 17.00

Sinopsis:-

Ikatan pernikahan ini wujud kerana salah faham. Itu yang Nasira mampu bariskan untuk menggambarkan ikatan yang telah membawa gelaran isteri kepada dirinya. Nasira bakal tunangan Hasni. Nuqman pula bakal suami Zura. Tetapi Hasni dan Zura curang di belakang mereka. Apabila kecurangan itu terbongkar, dua hati terluka minta disembuhkan. Tak sampai dua jam berkenalan dan baru saja bertukar nama, mereka telah ditangkap basah. Ini terjadi akibat salah faham. Nyata, mereka berada di tempat yang salah, pada waktu yang salah. Untuk menjaga nama baik kedua-dua belah keluarga, tiga hari kemudian mereka dinikahkan.

“Kenapa awak setuju kahwin dengan saya?” Nasira bertanya dengan lembut.

“Dah jodoh I dengan you. Nak buat macam? Terima ajelah.” Nuqman membalas dengan selamba.

Mengenali Nasira membuatkan Nuqman jatuh cinta semula. Luka di hatinya menghilang begitu sahaja kerana takdir yang dia terima cukup indah. Tidak timbul isu frust menonggeng kerana kecurangan Zura. Tidak sempat dia hendak melayan blues, hatinya terisi semula.

Sejak mengenali Nuqman, Nasira kenal erti keluarga. Sementelah dia telah dibuang keluarga kerana kes tangkap basahnya itu. Dia tahu erti kebebasan dan erti kebahagiaan sejak menjadi ahli keluarga Nuqman yang menerima kehadirannya dengan tangan dan hati yang terbuka. Pertama kali bertentang mata dengan Nuqman, dia beranggapan bahawa lelaki itu adalah seorang yang tegas lagi garang. Rupa-rupanya lelaki itu seorang yang menyenangkan kerana pandai menghiburkan hatinya. Semakin lama dia mengenali lelaki itu, dia semakin tertarik dengan Nuqman.

Bak kata pepatah, tak kenal maka tak cinta. Dah kenal, baru belajar bercinta. Dalam belajar bercinta mereka dapati cinta sahaja tidak mencukupi. Harus ada ‘perencahperencah’ lain. Rumah tangga mereka dilambung ombak yang hampir menghanyutkan mereka. Nasib baik ada yang sudi menghulurkan tali, agar mereka tidak terus hanyut dibawa badai.

Bertitik tolak dari situ, mereka terus belajar bagaimana bercinta, berkasih dan hidup bersama sehingga mereka cukup kuat melalui setiap dugaan bersama-sama.

Mereka belajar mencari adunan yang paling tepat untuk kasih mereka. Mencari adunan kasih hati mereka. Mencari adunan cinta mereka. Bisakah mereka menemui resipi adunan itu? Atau adakah mereka akan terus mencari resipi adunan hati?

“Jodoh itu pintu bahagia. Kalau kita rela menerima takdir tersebut, kita akan menemui kunci bahagia itu.”

7 comments:

Ruunna Qizbal said...

nak tnya, konflik dia bnyak x?

Ainaa Azlan said...

@Ruunna Qizbal xbnyk pun

Ruunna Qizbal said...

ooo... ye ye nk pi bli
sya jnis x ska konflik yg jhat2.. so awk kta konflik x bnyak mnyebabkan sya nk pi bli dngan sgera.. haha
thanks

Ainaa Azlan said...

@Ruunna Qizbal haha beli cept2. welcome :)

iman said...

thanks Ainna... Sudi baca dan promote novel Iman.. jemput ke blog iman gak... Thanks juga sebab bg cadangan membina.. Mungkin Abang sayang lebih romantis...

iman said...

Thanks Ainna.. Sudi baca dan promote novel Iman... Cadangan terbaik.. lepas ni Iman nak guna abang sayang lah untuk next novel... thanks

Ainaa Azlan said...

@iman ur'welcome. serius, best novel akak yg ni. hihi :D