Tabung Luahan Isi Hati

Monday, November 12, 2012

Review : Kalau Memang Harus Begitu - Acik Lana

 
cantik cover novel ni kan? ; D


   Hai hai hai!! hihi baru habis baca novel ni. 5 stars for this novel!! Memang the best! Masuk carta novel favourite saya. Saya buat review sikit aje ya? Kalau nak buat review sepenuhnya memang panjanglah entry kali ni. Nak tahu kisah dia beli aje, confirm korang suka punya!


Time Zidan Adiputra benci Adara

-  Time ni yang saya menyampah ketat-ketat dengan Tuan Putra ni. Padahal masa Adara tertumpah air dan terkena baju dia tu kecik punya hal. Tapi si Putra ni nak besar-besarkan pula sampai dia bermusuh dengan Adara. Satu lagi sebab Putra menyampah tengok pemakaian Adara yang kolot. Dia cakap tak up to date! Baru aje start bekerja tak sampai dua tiga jam Putra dah pecat Adara. Tapi Adara tak berhenti pun sebab Datuk Hamdi, ayahnya Putra cancel kan termination Adara. Memang naik angin lah Tuan Putra. Sejak tu dia memang layan Adara teruk sangat-sangat.


Zidan Adiputra jatuh cinta dengan Adara

-  Putra...Putra.... Cepat betul erk perasaan benci tu bertukar menjadi cinta? Ni lah bak kata pepatah, jangan terlalu membenci seseorang nanti lama-lama jatuh cinta lorh. haha okey, back to the story. Kemunculan Riyad, sepupu Putra menjadikan Adara seorang princess. Riyad berjaya mengubah Adara sampai Putra terkaku memandang Adara. Tergugat jugak Putra sebab dia nampak Adara mesra sangat dengan Riyad sampai lah Putra perasan yang dia dah betul-betul jatuh cinta. Macam-macam cara Putra buat supaya Adara sentiasa dengan dia jauh daripada Riyad. Adara pulak lebih senang dengan Riyad sebab Riyad suka memaksa tapi masih dengan tone lembut. Manakala Zidan Adiputra pula suka memaksa dengan keras. Time ni rasa menyampah jugak kat Putra. Dulu bukan main cakap benci lah, menyampah lah tapi sekarang.... semuanya bertukar indah belaka. Pigiiidah!

-   Masa annual dinner, Putra betul-betul jeles dengan Riyad sebab Adara menjadi pasangan Riyad malam tu. Tapi sekejap sahaja kerana kemunculan Kyra pada masa Riyad meluahkan isi hatinya kepada Adara. Baru aje hati Adara nak berbunga terus kecut balik tengok Kyra dengan mesra peluk Riyad. Riyad pun terkejut beruk jugak lah dengan kemunculan Kyra. Sepatutnya Kyra pulang ke Malaysia minggu hadapan. Sejak tu Adara mula melarikan diri daripada Riyad. Putra apa lagi, peluang depan mata digunakan habis-habisan lah! Sampai masuk meminang Adara tanpa pengetahuan Adara.


Zidan Adiputra bersatu cinta dengan Adara

- Nikah jugak dua orang ni. Dekat part nilah, mulalah irama-irama romantis antara mereka. hihi seriously saya cakap... Zidan Adiputra memang romantik giler!! Saya yang baca ni tuut cair. Panggilan 'sayang' tak pernah lekang dari bibir dia. Tapi ada jugak lah geram-geram sikit sebab..... Zidan layan biasa aje dengan perempuan-perempuan lain. Tak sengaja konon buat Adara jeles. Eleh! Masa Riyad pandang aje Adara pandai pulak nak jeles bagai nak rak. Padahal pandang aje kut. Adara berbalas senyum pun dah berbara hati. Ele ele... dia buat isteri dia macam tu apalah pulak kan? Masa ni jugak lah Zidan Adiputra yang terkenal dengan sikap sombong dia tu berubah. pelik jugak dibuatnya Adara. Tuan Putra yang dia kenal boleh bertukar menjadi 'ringan mulut'.


Pabila rumah tangga Zidan Adiputra dan Adara terumbang-ambing dilanda musibah

-  Huh! Dekat sini jugaklah saya geram kat Adara. Adara mengambil keputusan nak gugurkan kandungan dia. Sampai bergaduh dengan Putra. Putra memang mengamuk sakan lah! Dah janin dia, memang dia marah sangat kat Adara. Adara nak dermakan buah pinggang dia kat atuk dia tapi tak boleh sebab dia mengandung. Sebab tu dia nak gugurkan. Geram kat Adara, takkan lah sampai nak gugurkan kandungan? Tak pasal-pasal Putra merajuk bawa diri. Jadi Putra buat keputusan nak dermakan buah pinggang dia.

-   Tapi nasib Adara malang. Kandungan dia gugur sebab terjatuh. Lepas atuk dia sembuh, dia bertemu semula dengan Putra dan bersama semula dengan Putra. Tapi tak sampai beberapa jam semuanya hancur! Putra dapat tahu yang Adara dah tak mengandung dan dia fikir Adara sengaja menggugurkan kandungannya. Bergaduh besar lah. Dan sejak tu Putra dekat dengan Melissa, sepupu Putra. Melissa suka dengan Putra dan Putra pulak mengambil keputusan untuk dekat dengan Melissa. Apa lagi? Menggedik lah Melissa !! Ish! Part ni lah, memang saya betul-betul menyampah dan benci giler-giler kat Putra!! Hisye!!

-   Masa syarikat diorang buat family day tu paling saya geram. Sanggup Putra bawa Melissa dan bukan Adara!! Nasib baik Riyad sanggup bawa Adara. Sanggup Putra bermesra dengan Adara sampai sanggup manyapu losen kat tubuh Melissa. Dayus kut? Masa first Adara nak lemas tu, boleh dia kaku aje tanpa buat apa-apa! Huh! Memang dayus lah!! Dan lebih sadis, dia boleh cakap kat Adara yang dia nak kahwin dengan Melissa sewaktu Adara datang sebab tak sanggup tengok dia bermandi-manda dengan Melissa. Jahat kan? Lepas tu boleh pulak dia tinggal macam tu aje Adara kat pantai tu. Dah lah ombak tengah mengganas. Kan dah lemas isteri awak tu Tuan Putra! Nasib baik dia sempat selamatkan. Tapi dia pulak rebah. Sebab.... hah! Baca sendiri kalau nak tahu erk? Haha : D


Beli sekarang novel Kalau Memang Harus Begitu karya Acik Lana !!
 *5 stars !!*

1 comment:

Orkid Putih said...

betul2! saya stuju. jgn terlalu membenci nnti jtuh sayang... Sy dh pun mengalaminya... huhuhu...